Minustako meteorologi?

Synop

Monelle tulee meteorologiasta ensimmäisenä mieleen televisiosta tutut Mette Mannonen ja Pekka Pouta. Todellisuudessa meteorologia on ilmakehän fysiikkaa ja sään ennustus on vain sen tunnetuin sovellus, mutta myös esimerkiksi ilmastonmuutos- ja ilmanlaatukysymysten ratkaisemiseen tarvitaan meteorologeja. Vain hyvin pieni osa valmistuneista meteorologeista valitsee uran television säätiedotteiden parissa. Meteorologiassa tutkitaan ilmakehän ilmiöitä kuten trooppisia hurrikaaneja ja pilvien syntymekanismeja niin havaintojen kuin fysiikan teoriankin avulla. Tietokoneiden käytössä meteorologia on edelläkävijä, ja mm. kaaosteoria muotoiltiin paljolti ilmakehää kuvaavia yhtälöitä tarkastelemalla. Nykyaikainen meteorologi onkin laajan tieto- ja taitopohjan omaava tieteen ammattilainen.

Meteorologiksi voi opiskella Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa Kumpulan kampuksella. Helsingin yliopisto onkin Suomen ainoa meteorologeja kouluttava yliopisto. Kumpulan kampus on maailmanlaajuisesti tunnettu ilmakehätieteiden tutkimuksen keskittymä, yliopiston lisäksi kampuksella sijaitsee myös Ilmatieteen laitos. Tutkimus ja opetus ovat siten Kumpulassa hyvin lähellä toisiaan. Valitsemalla meteorologian opinnot pääset opiskelemaan alaa, jolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Tarkemmin ilmakehätieteiden eri tutkimusaloihin voit tutustua Fysiikan laitoksen nettisivuilla osoitteessa http://www.physics.helsinki.fi/tutkimus/atm/.

Meteorologian opinnot

Meteorologin tutkintona toimii filosofian maisterin tutkinto. Tutkinnon suorittamisen tavoiteaika on viisi vuotta, ja pääosin valmistuneet ovat suorittaneet opintonsa tässä ajassa. Opinnot koostuvat kahdesta osasta, niin kutsutuista kandi- ja maisterivaiheesta. Kandivaihe tehdään fysikaalisten tieteiden kandiohjelmassa meteorologian opintosuunnalla ja kestää yleensä noin kolme vuotta. Tänä aikana aikana meteorologian opiskelija saa hyvän pohjan fysiikasta ja laajat matemaattiset valmiudet. Kandivaiheen opintoihin kuuluu nykyään myös olennaisena osana datan käsittelyä, ohjelmointia ja tilastollista analyysiä.

Valmistuttuaan luonnontieteiden kandidaatiksi meteorologian opiskelija siirtyy opiskelemaan Ilmakehätieteiden maisteriohjelmaan. Maisteriohjelmassa syvennytään ilmakehässä tapahtuviin meteorologisiin ilmiöihin yksityiskohtaisemmin. Tässä vaiheessa opiskelijat voivat myös painottaa opintojaan eri meteorologian aloihin, kuten suuren mittakaavan dynaamiseen meteorologiaan, sateelliittikaukokartoitukseen tai ekosysteemien ja ilmakehän vuorovaikutusta käsittelevään mikrometeorologiaan. Opintojen loppuvaiheessa opiskelija tekee lopputyökseen pro gradu -tutkielman, joka oikeuttaa filosofian maisterin tutkintoon ja siten meteorologin oppiarvoon.

Työelämä

Suurimmat meteorologien työnantajat Suomessa ovat Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Vaisala ja Foreca. Näiden lisäksi meteorologeja on työllistyneenä myös tuuli- ja aurinkoenergia-alalla toimivissa konsulttiyrityksissä ja insinööritoimistoissa. Ilmatieteen laitoksella meteorologin on mahdollista työllistyä joko sääpalvelutuotantoon tai tutkimukseen. Helsingin yliopiston meteorologian tutkintoa arvostetaan myös ulkomailla, joten halutessaan omaa uraansa voi luoda myös muualla maailmassa. Meteorologien työllisyystilanne Suomessa on ollut ja on edelleen hyvä.

Ainejärjestö

Meteorologian opiskelijoiden ainejärjestö on nimeltään Synop ry. Meitä synoplaisia on vain viitisenkymmentä, mutta olemme sitäkin eloisampi ja aktiivisempi järjestö. Tapahtumia riittää jokaiseen makuun: käy kanssamme keikoilla, vieraile saunailloissa tai lähde mukanamme grillaamaan. Järjestämme myös vuosittain vierailuita alan yrityksiin, kuten Ilmatieteen laitokselle, Forecalle ja Vaisalalle, sekä vähemmän alaan liittyviin kohteisiin kuten Fazerin tehtaalle. Tapana on ollut myös järjestää ulkomaanreissu joka toinen vuosi. Omien tapahtumien lisäksi Synop toimii aktiivisesti yhteistyössä muiden ainejärjestöjen kanssa.

Ja niinkuin sanonta kuuluu: tie meteorologiaan käy Synopin kautta. Kuka siis kaipaa enää elämää Synopin, Suomen parhaan meteorologian ainejärjestön ulkopuolella? 😉 Otamme uudet meteorologian opiskelijat lämpimästi mukaan iloiseen joukkoomme! Synopin jäseneksi on mahdollista liittyä orientoivan viikon tiedebasaarissa.

Tykkää Synopista Facebookissa!

Uuden opiskelijan ensiaskeleet

Saitko opiskelupaikan fysikaalisten tieteiden koulutusohjelmasta? Onnittelut ja lämpimästi tervetuloa joukkoomme! Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan Opintopolussa kerrottuun määräaikaan mennessä. Paikan vastaanottamisen jälkeen sinun tulee myös ilmoittautua erikseen läsnäolevaksi. Myös tämä tapahtuu Oma Opintopolku-palvelussa. Läsnäolevaksi ilmoittautumisen yhteydessä tulee maksaa myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenmaksu, johon kuuluu myös Ylioppilaien terveydenholtosäätiön (YTHS) terveydenhoitomaksu. Jos et voi aloittaa vielä syksyllä opintojasi esimerkiksi kesällä alkavan varusmiespalveluksen takia, tulee sinun ilmoittautua poissaolevaksi. Tällöin ylioppilaskunnan jäsenmaksua ei tarvitse maksaa. Suosittelemme tutustumaan yliopiston uusille opiskelijoille tarkoitettuun ohjesivustoon: https://www.helsinki.fi/fi/opiskelun-aloittaminen

Seuraava askel opintojen aloittamisessa on asunnon hakeminen pääkaupunkiseudulta. Opiskelija-asuntoja tarjoaa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS (http://www.hoas.fi/) sekä osa Helsingin yliopiston osakunnista (http://osakunta.fi/fi/osakunnat/). HOAS:in asunnoille on suuri kysyntä, joten kannattaa ehdottomasti tutustua osakuntien tarjoamiin hyvin huokeisiin soluasuntoihin. Pääkaupunkiseudun asuntotilanteen vuoksi yksiön saaminen opiskelija-asuntolasta on hyvin epätodennäköistä, joten kannattaa varautua soluasumiseen ainakin opintojen ensimmäisten vuoden ajaksi. Vuokra-asuntoa voi myös etsiä yksityisiltä tarjoajilta, tosin etenkin Helsingissä vuokrat ovat hyvin korkeita. Kannattaakin pitää mielessä, että julkinen liikenne toimii pääkaupunkiseudulla erinomaisesti muuhun maahan verrattuna, joten asuntoa kannattaa katsoa myös kauempaa kampuksesta.

Uuden opiskelijan kannattaa ehdottomasti tilata opiskelijakortti etukäteen. Näin varmistat itsellesi opiskelijaedut ja helpotat ruokailussa käyntiä huomattavasti. Opiskelijakortteja voi tilata heinäkuusta alkaen osoitteesta http://www.frank.fi/. Lukuvuositarran korttiin saat kampuksilla elokuussa palvelivilta HYY:n tarranjakopisteiltä.

Julkista liikennettä pääkaupunkiseudulla hoitaa Helsingin seudun liikenne (HSL, https://www.hsl.fi/). Opiskelijat saavat HSL:n matkakorteille ladattavasta ajasta tai arvosta 50 % alennuksen. Henkilökohtaisia matkakortteja myydään HSL:n palvelutoimistoissa. Opiskelija-alennuksen liittäminen matkakorttiin vaatii orientoivalla viikolla saatavan todistuksen tai lukuvuositarrallisen opiskelijakortin. Matkakortti kannattaa kuitenkin hakea jo ennen orientoivaa viikkoa, sillä matkakortilla hinnat ovat ilman alennustakin huomattavasti halvempia kuin käteisellä. Liikkumista helpottaa HSL:n Reittiopas osoitteessa http://www.reittiopas.fi/, josta voit katsoa näppärästi reitit ja pysäkkien sijainnit.

Tuutorit

Jos sinulla on kysyttävää meteorologian opinnoista tai alasta yleisesti, älä turhaan arastele ottaa meihin yhteyttä! Kysymyksiinne vastaa tuutorimme Sasu Karttunen ja Janina Taurinen, sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi.

Sasu

Sasu Karttunen

Sasun kesäpäivät kuluvat simulaatiotiskiä päivystäen. Onneksi pulleat purjeet ja satamissa odottavat himokkaat baarit pitävät miehen mielen virkeänä. Tämän kolmannen vuoden meteorologin ei myöskään tarvitse pelätä pieleen meneviä sääennusteita, sillä Leppäsuon lempeät kolot ottavat hänet usein hellään huomaansa.
Sasua kannattaa lähestyä aina kun uskallus siihen riittää, koska tällöin korviisi kantautuvaa juorupläjäystä et halua jättää väliin. Vilkaskielisimmätkin juoruakat jäävät hänen rinnallaan sanattomiksi. Täytenä mysteerinä Sasu kuitenkin pidättää tiedon siitä, mistä hän opintomenestyksensä taikoo. Tänä vuonna Sasu on myös ylevässä Synopin puheenjohtajan roolissa.

Janina

Janina Taurinen

Janina Taurinen on toisen vuoden meteorologian opiskelija, jonka voi usein löytää seisomasta luentosalin takaosasta. Tieteellisestä alasta huolimatta hän on kuitenkin myös varsinainen taiteilijaihminen. Lisäksi kaikennäköinen urheilu on Janinan mielipuuhaa, pyöräilyn ohella erityisesti tanssi ja jooga. Ruoanlaitto on yksi hänen vakiintuneimmista ajanviettotavoistaan ja jos jotain haluaa Janinan kanssa tehdä, ei kokkaaminen koskaan ole poissuljettu vaihtoehto.
Mainattakoon myös, että matkustaminen on hurjan ihanaa ja uudet kulttuurit, maisemat ja ihmiset tekevät Janinan suunnattoman onnelliseksi. Erityisesti Espanjalla on aina paikka Janinan sydämessä. Vaikka Janina onkin urheilullinen ja kulkee lähes joka paikkaan pyöräillen, ei häntä tämän takia pidä pelätä sillä hän on muuten aivan normaali ja helposti lähestyttävä, sekä erittäin fuksiystävällinen.

Orientoiva aikataulu 2017

HUOM: Syksyn tarkempi aikataulu löytyy fuksilärpäkkeestä.

Pre-orientoiva viikko 21.-27.8.2017

Pre-orientoivat tapahtumat ovat ainejärjestöjen järjestämiä tapahtumia, joiden tarkoituksena on tutustuttaa fukseja vanhempiin opiskelijoihin, sekä näyttää tärkeitä paikkoja. Jos et pääse pre-orientoivalle viikolle niin ei hätää, kaikki opiskelujen kannalta olennaiset asiat käsitellään vasta orientoivalla viikolla.

Orientoiva viikko 28.8. – 3.9.2017

Orientoivalla viikolla tapahtumat järjestetään pääosin Physicumissa, Kumpulassa. Viikon alussa on laitoksen tarjoama infopaketti yliopisto-opiskelusta, jonka jälkeen fuksiryhmiin jako, sekä tutustumista laitokseen ja opiskelun käytäntöihin. Virallisempien tapahtumien lisäksi tuutorit järjestävät monenlaisia infoja ja tutustumisia omalle ryhmälleen tämän ja seuraavien viikkojen aikana.

Syyslukukauden alkaminen 4.9.2017

Syyslukukausi alkaa perinteisin menoin avajaiskarnevaaleilla Keskustakampuksella maanantaina 4.9. Karnevaaleissa mm. yliopiston aine- ja harrastejärjestöt sekä osakunnat esittäytyvät uusille opiskelijoille.

Varsinaiset luennot alkavat tiistaina 5.9. josta eteenpäin ohjelma on itse valitsemiesi kurssien mukainen. Kannattaa muistaa, että vaikka et luennoilla käymisestä pitäisikään, on jokaisen kurssin ensimmäisellä luennolla suotavaa olla läsnä käytännön asioiden yms. selkiämiseksi.

Ylioppilaskunta ja harrastejärjestöt

Edunvalvonta-asioissa opiskelijaa auttaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY). HYY:n piirissä toimii satoja aine- ja harrastejärjestöjä, joista mitä todennäköisimmin löydät harrastustasi vastaavan järjestön. Helpoin tapa jatkaa vanhaa harrastustaan uudella paikkakunnalla onkin ylioppilaskunnan harrastejärjestöissä. Listan järjestöistä löydät ylioppilaskunnan verkkosivuilta https://hyy.helsinki.fi/fi

DSC_1877