Uusille opiskelijoille

Synop

Minustako meteorologi?

Monelle tulee meteorologiasta ensimmäisenä mieleen televisiosta tutut Mette Mannonen ja Pekka Pouta. Todellisuudessa meteorologia on ilmakehän fysiikkaa ja sään ennustus on vain sen tunnetuin sovellus, mutta myös esimerkiksi ilmastonmuutoskysymysten ratkaisemiseen tarvitaan meteorologeja.

Meteorologiaa voi opiskella Helsingin yliopiston Fysiikan laitoksella, Ilmakehätieteiden osastolla. Helsingin yliopisto onkin Suomen ainoa yliopisto, joka kouluttaa meteorologeja.

Meteorologian varsinaiset opinnot alkavat vasta ensimmäisen vuoden kevätlukukaudella, sillä ennen oman alan opintoja on hyvä rakentaa vankka pohja fysiikan perusopintojen avulla. Eivätkä nuo opinnot toki hukkaan mene, sillä niistä saa ensimmäisen vuoden aikana kasaan mukavasti pari sivuainetta.

Meteorologian opiskelijoiden ainejärjestö on nimeltään Synop ry. Meitä synoplaisia on vain viitisenkymmentä, mutta olemme sitäkin eloisampi ja aktiivisempi järjestö. Tapahtumia riittää jokaiseen makuun: käy kanssamme keikoilla, vieraile saunailloissa tai lähde mukanamme grillaamaan. Järjestämme myös vuosittain vierailuita alan yrityksiin, kuten Ilmatieteen laitokselle, Forecalle ja Vaisalalle, sekä vähemmän alaan liittyviin kohteisiin kuten Fazerin tehtaalle. Tapana on ollut myös järjestää ulkomaanreissu joka toinen vuosi. Omien tapahtumien lisäksi Synop toimii aktiivisesti yhteistyössä muiden ainejärjestöjen kanssa.

Ja niinkuin sanonta kuuluu: tie meteorologiaan käy Synopin kautta. Kuka siis kaipaa enää elämää Synopin, Suomen parhaan meteorologian ainejärjestön ulkopuolella? 😉 Otamme uudet meteorologian opiskelijat lämpimästi mukaan iloiseen joukkoomme!

Jos sinulla on kysyttävää meteorologian opinnoista tai alasta yleisesti, älä turhaan arastele ottaa meihin yhteyttä! Kysymyksiinne vastaa tuutorimme Johanna Lehtinen ja Sasu Karttunen, sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi .

Vinkkejä ensimmäisen vuoden opintoihin

Opintienne alkaa fysiikan peruskusseilla, jotka kestävät koko ensimmäisen vuoden. Nämä kurssit laskuharjoituksineen ja labroineen luovat teille hyvän pohjan tulevia koitoksia varten.
Tässä esimerkki 1. periodin lukujärjestyksestä:

Esimerkkilukujärjestys, I periodi

Sitten hieman selvennystä yllä olevaan:

Vuorovaikutukset ja kappaleet: Fysiikan ensimmäinen peruskurssi, sisältää laskuharjoitukset kerran viikossa. Fysiikan peruskurssien kanssa käsi kädessä kulkee kurssi Perusopintojen laboratoriotyöt, joissa suoritetaan kolme työtä yhtä fysiikan peruskurssia kohden.

Matemaattiset apuneuvot I: Tällä kurssilla opitaan tarvittavat matemaattiset työkalut fysiikan opiskeluun. Varsinkin jatkokurssilla Matemaattiset apuneuvot II opitaan meteorologiassa tarvittavia taitoja. Kurssin suoritukseen kuuluu erilaisia laskuharjoituskäytäntöjä.

Fysikaalisten tieteiden esittely: Pakollinen kurssi, jossa esitellään uramahdollisuuksia fysikaalisten tieteiden parissa. Kestää koko syksyn.

Muita ensimmäiselle vuodelle suositeltavia kursseja ovat:
Vuorovaikutukset ja aine (VuAi, 2. periodi)
Matemaattiset apuneuvot II (MAPU II, 2. periodi)
Tieteellinen laskenta I (TiLa I, 3.-4. periodit)
Sähkömagnetismi (SMG, 3. periodi)
Meteorologian ja säähavainnonteon perusteet (MetPer, 3. periodi)
Säteilykenttä ja fotonit (SäFo, 4. periodi)

Ensimmäiselle vuodelle voi halutessaan valita esimerkiksi kurssin Ohjelmoinnin perusteet (OhPe) tai vaikkapa pakollisia kieliopintoja.

Fysikaalisten tieteiden ainejärjestön Resonanssin nettisivuilla on kattava lista asioista, joita kannattaa uutena opiskelijana huomioida: Ohjeita uudelle opiskelijalle

Dia1

DSC_1877