Minustako meteorologi?

Synop

Monelle tulee meteorologiasta ensimmäisenä mieleen televisiosta tutut Mette Mannonen ja Pekka Pouta. Todellisuudessa meteorologia on ilmakehän fysiikkaa ja sään ennustus on vain sen tunnetuin sovellus, mutta myös esimerkiksi ilmastonmuutos- ja ilmanlaatukysymysten ratkaisemiseen tarvitaan meteorologeja. Vain hyvin pieni osa valmistuneista meteorologeista valitsee uran television säätiedotteiden parissa. Meteorologiassa tutkitaan ilmakehän ilmiöitä kuten trooppisia hurrikaaneja ja pilvien syntymekanismeja niin havaintojen kuin fysiikan teoriankin avulla. Tietokoneiden käytössä meteorologia on edelläkävijä, ja mm. kaaosteoria muotoiltiin paljolti ilmakehää kuvaavia yhtälöitä tarkastelemalla. Nykyaikainen meteorologi onkin laajan tieto- ja taitopohjan omaava tieteen ammattilainen.

Meteorologiksi voi opiskella Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa Kumpulan kampuksella. Helsingin yliopisto onkin Suomen ainoa meteorologeja kouluttava yliopisto. Kumpulan kampus on maailmanlaajuisesti tunnettu ilmakehätieteiden tutkimuksen keskittymä, yliopiston lisäksi kampuksella sijaitsee myös Ilmatieteen laitos. Tutkimus ja opetus ovat siten Kumpulassa hyvin lähellä toisiaan. Valitsemalla meteorologian opinnot pääset opiskelemaan alaa, jolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Tarkemmin ilmakehätieteiden eri tutkimusaloihin voit tutustua Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen (INAR) nettisivuilla osoitteessa https://www.helsinki.fi/fi/inar-institute-for-atmospheric-and-earth-system-research.

Meteorologian opinnot

Meteorologin tutkintona toimii filosofian maisterin tutkinto. Tutkinnon suorittamisen tavoiteaika on viisi vuotta, ja pääosin valmistuneet ovat suorittaneet opintonsa tässä ajassa. Opinnot koostuvat kahdesta osasta, niin kutsutuista kandi- ja maisterivaiheesta. Kandivaihe tehdään fysikaalisten tieteiden kandiohjelmassa meteorologian opintosuunnalla ja kestää yleensä noin kolme vuotta. Tänä aikana aikana meteorologian opiskelija saa hyvän pohjan fysiikasta ja laajat matemaattiset valmiudet. Kandivaiheen opintoihin kuuluu nykyään myös olennaisena osana datan käsittelyä, ohjelmointia ja tilastollista analyysiä.

Valmistuttuaan luonnontieteiden kandidaatiksi meteorologian opiskelija siirtyy opiskelemaan Ilmakehätieteiden maisteriohjelmaan. Maisteriohjelmassa syvennytään ilmakehässä tapahtuviin meteorologisiin ilmiöihin yksityiskohtaisemmin. Tässä vaiheessa opiskelijat voivat myös painottaa opintojaan eri meteorologian aloihin, kuten suuren mittakaavan dynaamiseen meteorologiaan, sateelliittikaukokartoitukseen tai ekosysteemien ja ilmakehän vuorovaikutusta käsittelevään mikrometeorologiaan. Opintojen loppuvaiheessa opiskelija tekee lopputyökseen pro gradu -tutkielman, joka oikeuttaa filosofian maisterin tutkintoon ja siten meteorologin oppiarvoon.

Työelämä

Suurimmat meteorologien työnantajat Suomessa ovat Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Vaisala ja Foreca. Näiden lisäksi meteorologeja on työllistyneenä myös tuuli- ja aurinkoenergia-alalla toimivissa konsulttiyrityksissä ja insinööritoimistoissa. Ilmatieteen laitoksella meteorologin on mahdollista työllistyä joko sääpalvelutuotantoon tai tutkimukseen. Helsingin yliopiston meteorologian tutkintoa arvostetaan myös ulkomailla, joten halutessaan omaa uraansa voi luoda myös muualla maailmassa. Meteorologien työllisyystilanne Suomessa on ollut ja on edelleen hyvä.

Ainejärjestö

Meteorologian opiskelijoiden ainejärjestö on nimeltään Synop ry. Meitä synoplaisia on vain kuutisenkymmentä, mutta olemme sitäkin eloisampi ja aktiivisempi järjestö. Tapahtumia riittää jokaiseen makuun: käy kanssamme keikoilla, vieraile saunailloissa tai lähde mukanamme grillaamaan. Järjestämme myös vuosittain vierailuita alan yrityksiin, kuten Ilmatieteen laitokselle, Forecalle ja Vaisalalle, sekä vähemmän alaan liittyviin kohteisiin kuten Fazerin tehtaalle. Tapana on ollut myös järjestää ulkomaanreissu joka toinen vuosi. Omien tapahtumien lisäksi Synop toimii aktiivisesti yhteistyössä muiden ainejärjestöjen kanssa.

Ja niinkuin sanonta kuuluu: tie meteorologiaan käy Synopin kautta. Kuka siis kaipaa enää elämää Synopin, Suomen parhaan meteorologian ainejärjestön ulkopuolella? 😉 Otamme uudet meteorologian opiskelijat lämpimästi mukaan iloiseen joukkoomme! Synopin jäseneksi on mahdollista liittyä sekä Synopin tapahtumissa että nykyään myös netissä Synopin sivujen kautta. Jäsenlomakkeet löydät etusivulta!

Tykkää Synopista Facebookissa ja seuraa Instagramissa!

Uuden opiskelijan ensiaskeleet

Saitko opiskelupaikan fysikaalisten tieteiden koulutusohjelmasta? Onnittelut ja lämpimästi tervetuloa joukkoomme! Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan Opintopolussa kerrottuun määräaikaan mennessä. Paikan vastaanottamisen jälkeen sinun tulee myös ilmoittautua erikseen läsnäolevaksi. Myös tämä tapahtuu Oma Opintopolku-palvelussa. Läsnäolevaksi ilmoittautumisen yhteydessä tulee maksaa myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenmaksu, johon kuuluu myös Ylioppilaien terveydenholtosäätiön (YTHS) terveydenhoitomaksu. Jos et voi aloittaa vielä syksyllä opintojasi esimerkiksi kesällä alkavan varusmiespalveluksen takia, tulee sinun ilmoittautua poissaolevaksi. Tällöin ylioppilaskunnan jäsenmaksua ei tarvitse maksaa. Suosittelemme tutustumaan yliopiston uusille opiskelijoille tarkoitettuun ohjesivustoon: https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/tervetuloa-helsingin-yliopistoon

Seuraava askel opintojen aloittamisessa on asunnon hakeminen pääkaupunkiseudulta. Opiskelija-asuntoja tarjoaa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS (http://www.hoas.fi/) sekä osa Helsingin yliopiston osakunnista (http://osakunta.fi/fi/osakunnat/). HOAS:in asunnoille on suuri kysyntä, joten kannattaa ehdottomasti tutustua osakuntien tarjoamiin hyvin huokeisiin soluasuntoihin. Pääkaupunkiseudun asuntotilanteen vuoksi yksiön saaminen opiskelija-asuntolasta on hyvin epätodennäköistä, joten kannattaa varautua soluasumiseen ainakin opintojen ensimmäisten vuoden ajaksi. Vuokra-asuntoa voi myös etsiä yksityisiltä tarjoajilta, tosin etenkin Helsingissä vuokrat ovat hyvin korkeita. Kannattaakin pitää mielessä, että julkinen liikenne toimii pääkaupunkiseudulla erinomaisesti muuhun maahan verrattuna, joten asuntoa kannattaa katsoa myös kauempaa kampuksesta.

Uuden opiskelijan kannattaa ehdottomasti tilata opiskelijakortti etukäteen. Näin varmistat itsellesi opiskelijaedut ja helpotat ruokailussa käyntiä huomattavasti. Opiskelijakortteja voi tilata heinäkuusta alkaen osoitteesta http://www.frank.fi/. Lukuvuositarran korttiin saat kampuksilla elokuussa palvelevilta HYY:n tarranjakopisteiltä.

Julkista liikennettä pääkaupunkiseudulla hoitaa Helsingin seudun liikenne (HSL, https://www.hsl.fi/). Henkilökohtaisia matkakortteja myydään HSL:n palvelutoimistoissa. Opiskelija-alennuksen liittäminen matkakorttiin vaatii orientoivalla viikolla saatavan todistuksen tai lukuvuositarrallisen opiskelijakortin. Matkakortti kannattaa kuitenkin hakea jo ennen orientoivaa viikkoa, sillä matkakortilla hinnat ovat ilman alennustakin huomattavasti halvempia kuin käteisellä. Liikkumista helpottaa HSL:n Reittiopas osoitteessa http://www.reittiopas.fi/, josta voit katsoa näppärästi reitit ja pysäkkien sijainnit.

Tuutorit

Vuoden 2022 meteorologian ja geofysiikan tuutorit:

Kandiohjelma
Mikko Seppälä
Pia-Nora Isomäki

Maisteriohjelma
Joona Cornér
Jesse Soininen

Tuutorit neuvovat kaikissa opiskelujen aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä!

Orientoiva aikataulu 2022

Syksyn 2022 orientoivien opintojen ja fuksitapahtumien aikataulu – tarkentuu myöhemmin!
– 29.8.–4.9. Opin­toi­hin orien­toi­va jak­so
– 2.9. Toisten tieteenalan opintojen info
– 5.9. Lukuvuosi ja I opetusperiodi alkaa
– 14.9. Yhteisfysikaaliset fuksiaiset
– 27.9. Synopin fuksiaiset ja uusien ilta
– 29.9. HYY:n Fuksiseikkailu

Ylioppilaskunta ja harrastejärjestöt

Edunvalvonta-asioissa opiskelijaa auttaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY). HYY:n piirissä toimii satoja aine- ja harrastejärjestöjä, joista mitä todennäköisimmin löydät harrastustasi vastaavan järjestön. Helpoin tapa jatkaa vanhaa harrastustaan uudella paikkakunnalla onkin ylioppilaskunnan harrastejärjestöissä. Listan järjestöistä löydät ylioppilaskunnan verkkosivuilta https://hyy.helsinki.fi/fi

DSC_1877